چگونه لینوکس جهان را فتح کرد
/ 3 سپتامبر 16این هفته، جشن تولید بیستوپنجسالگی سیستم عامل منبع باز لینوکس بود.
بیست و پنج سال پیش، در روز ۲۵ اوت سال ۱۹۹۱، یک برنامهنویس فنلاندی با نام لینوس توروالدز (Linus Torvalds) از یک پروژه جدید نرمافزاری خبر داد. البته آقای توروالدز در آن زمان معتقد بود که این پروژه نوظهور، بهاندازه گنو (GNU) بزرگ یا حرفهای نیست. اما امروز و در سال ۲۰۱۶، میبینیم که لینوکس توانسته است جهان را در تصرف خود در بیاورد؛ آن هم بدون اینکه کسی متوجه شود.
به گزارش ایتنا از رایورز امروزه، تقریباً سرتاسر اینترنت توانمندی خود را از لینوکس دارد؛ همچنین، لینوکس روی ابررایانهها، خودروهای هوشمند، گوشیهای هوشمند، لپتاپها، و وسایل جانشانیشده (embedded) نیز اجرا میشود.
خیلی از نرمافزارهای مربوط به بورس و اوراق بهادار هم مبتنی بر لینوکس هستند. یعنی تقریباً همه برنامهها با لینوکس اجرا میشوند و تنها حوزهای که لینوکس باید به آن نیز دست پیدا کند، بازار دسکتاپ است که دست بر قضا، ChromeOS درنظر دارد جای پای خود را در این بازار محکم کند.
حتی مایکروسافت نیز تا حد زیادی روی لینوکس سرمایهگذاری کرده و از آن برای ایجاد اجزاء ابر آزور (Azure Cloud) استفاده میکند. همچنین، لینوکس به شرکتهایی مانند ردهت (Red Hat) کمک کرده تا بتوانند مدلهای تجاری چندمیلیارد دلاری موفقی پیرامون فناوری منبع باز (اوپن سورس) تولید کنند.
یکی از مهمترین مشارکتها و دستاوردهای لینوکس این بوده که باعث شده نهادهای تجاری به استفاده از فناوری منبع باز از خود اشتیاق نشان دهند. جیم زملین (مدیرعامل بنیاد لینوکس) در همایش لینوکس که هفته گذشته در شهر تورنتو در کانادا برگزار شد، اعلام کرد: «لینوکس نشان داده که با خدمترسانی بهتر به دیگران، میتوانید به خودتان هم خدمترسانی بهتری داشته باشید.»
چه کسی این همه کد را مینویسد؟
آقای زملین از لینوکس بهعنوان بزرگترین فناوری بهاشتراکگذاری شده در تاریخ یاد میکند. در آخرین گزارش «توسعه کرنل لینوکس» چنین آمده است: «از سال ۲۰۰۵ تاکنون، نزدیک به ۱۴ هزار برنامهنویس و توسعهدهنده از سوی یک هزار و سیصد شرکت در این کرنل مشارکت کردهاند.»
بخش عمدهای از این مشارکت، از سوی شرکتهای فناوری بوده است. برای مثال، اینتل در صدر این فهرست دیده میشود و پس از آن، شرکتهای ردهت، لینارو (Linaro)، سامسونگ، SUSE و IBM به چشم میخورند.
کرنل لینوکس در ابتدا با ۱۰ هزار خط کد آغاز به کار کرد و در با ۲۵ سال، اکنون بیش از ۲۲ میلیون خط کد دارد.
منبع: ایتنا