Dynamic DNS چیست و چگونه کار می کند؟

/ 6 نوامبر 21

اگر شما نیاز به داشتنIP static  دارید ولی ISP اینترنت شما قادر به ارائه آن نیست، راه حل داشتن یک  DDNS است.

DDNS چیست ؟ این کلمه چهار حرفی اختصار یافته عبارت Dynamic DNS می باشد و در این مقاله آموزشی به شما خواهیم گفت که Dynamic DNS چیست و چه کاربردی دارد.

تکنولوژی DDNS مشکل تغییر IP داینامیک را در اتصال به دامنه‌ها برطرف می‌کند. در دنیای وب جهت تهیه یک IP اختصاصی و ثابت نیاز است که هزینه‌ی بالایی به شرکت‌های ارایه دهنده خدمات یا  ISP‌ ها پرداخت نمایید. همچنین از آنجایی‌که دامنه‌ها تنها قادر به داشتن یک IP هستند، شما ناچار به استفاده از IP اختصاصی هستید. این امر به این معنی است که IP های داینامیکی که از ISP‌ ها دریافت می‌کنید برای اتصال به دامنه کاربردی نخواهند داشت.

این مشکل IP‌ های داینامیک متغیر با بهره گیری از داینامیک DNS برطرف می‌شود. با به کارگیری DDNS شما می‌توانید دامنه‌ی شخصی خود را به IP داینامیک دریافت شده از ISP متصل نموده و به صورت اتوماتیک با تغییر IP اطلاعات جدید را در دامنه نیز بروز رسانی نمایید. Dynamic DNS در واقع تکنولوژی است که بر بستر سرویس سایت DDNS توسعه یافته و بدون آن معنا نخواهد داشت.

همانطور که می دانید DNS یا همان Domain Name System یک سرویسی است که بر روی اینترنت دامنه‌ ها را به آدرس‌های IP  متصل می‌کند. در واقع این DNS است که به همراه سرورهای متعدد اینترنت را به صورتی که شما آن را می‌شناسید شکل داده است، پیش از این بصورت کامل درباره DNS  چیست صحبت کرده ایم.

 

مشکلی که در DNS وجود دارد این است که شما در آن تنها می‌توانید یک آدرس IP ثابت یا همان (Static IP) داشته باشید. همانطور که بالاتر نیز اشاره شد DDNS برای این طراحی شده است که این محدودیت DNS را برطرف نموده و شما را قادر سازد تا بدون نیاز به IP ثابت (که معمولا تهیه آن هزینه بالا دارد) اقدام به استفاده از IP های داینامیک برای اتصال به دامنه‌های خود نمایید.

سایت DDNS یک انتخاب مناسب برای سیستم‌های خانگی است که عموما از طریق DHCP به آنها یک آدرس IP تخصیص داده می‌شود.

 

DDNS چگونه کار می‌کند؟

ممکن است برای شما این سوال پیش بیاید که Dynamic DNS چگونه کار می‌کند؟ سایت DDNS تغییرات رخ داده در آدرس IP  را مانیتور می‌کند، زمانی که آدرس IP تغییر می‌کند در واقع سرویس DDNS شما اقدام به بروز رسانی DNS Zone دامنه با آدرس IP جدید می‌کند.

حال که با مفهوم DDNS آشنا شدید در امتداد مقاله به بررسی کاربرد سرویس DDNS می پردازیم.

کاربرد سرویس DDNS چیست ؟

Dynamic DNS  می‌تواند برای افرادی که می‌خواهند از کامپیوتر منزل خود، به دوربین‌های مدار بسته تحت شبکه از طریق یک نام دامنه دسترسی داشته باشند و یا‌ اپلیکیشن و وب سایت خود را میزبانی کنند، مفید باشد. علت مفید بودن DDNS ، هزینه‌ی ارزان IP عمومی (داینامیک) است که شما می‌توانید بدون پرداخت هزینه‌ی اضافه در کنار اینترنت خود آن را داشته باشید. با راه اندازی Dynamic DNS شما دیگر نیازی به تغییر و بروز رسانی مکرر دستی DNS Zone دامنه‌ی خود نخواهید داشت.

این تکنولوژی زمانی از اهمیت مضاعف برخوردار می‌شود که برخی از ISP‌ ها بنا به سیاست‌های داخلی خود به صورت کلی اقدام به ارایه IP ثابت یا همان IP Static نمی‌کنند.

Dynamic DNS  یک راهکار منعطف است. DDNS به دستگاه‌های متصل به اینترنت این امکان را می‌دهند تا پس از تغییر DNS  سرورها، اطلاعات جدید را از آنها دریافت کنند و نیازی به تغییر آدرس IP توسط مدیران شبکه وجود نداشته باشد.

 

مزایای ساخت اکانت رایگان DDNS چیست ؟

همانطور که در بالا توضیح داده شد و مشاهده نمودید، Dynamic DNS  یک راهکار ساده و کاربردی است که چندین امتیاز مختلف دارد که ما به مهم ترین آنها در ادامه می‌پردازیم.

  • دسترسی راحت: شما می‌توانید به وب سایت یا سرور خود به آسانی و بدون هرگونه نگرانی دسترسی داشته باشید IP ممکن است تغییر کند ولی با DDNS دیگر این امر تاثیری در عملکرد سرویس شما نمی‌گذارد.
  • کاربردی بودن: با به کارگیری این تکنولوژی شما دیگر نیاز به داشتن یک مدیر شبکه ندارید زیرا عملا نیازی به این شخص برای بروز رسانی و تغییر مکرر شبکه وجود ندارد.
  • اقتصادی بودن: سایت DDNS هزینه‌های مازاد تحمیلی IP‌های اختصاصی را حذف می‌کند و شما بدون پرداخت هزینه‌ای جدای هزینه‌ی اینترنت خود می‌توانید، به بهره برداری از شبکه‌ی خود بپردازید.

 

برای این تکنولوژی مفید، کاربردهای بسیار زیاد دیگری نیز وجود دارد و مسلما شما نیز هم اکنون به چند عدد از آنها دارید فکر می‌کنید. استفاده از این سرویس بسیار آسان است. کافیست یک اکانت رایگان در یکی از شرکت‌های ارایه دهنده سرویس سایت DDNS ایجاد کنید و DNS‌ های دامنه‌ی خود را بر روی مقادیری که آنها در اختیار شما می‌گذارند قرار دهید. حال که با مزایای ساخت اکانت DDNS آشنا شدید در امتداد مقاله به بررسی پیش‌ نیاز‌های DDNS می پردازیم.

پیش‌ نیاز‌های راه اندازی DDNS چیست ؟

شما برای راه اندازی DDNS در کنار سرورها و دستگاه‌های خود نیاز به ۲ سرویس دیگر نیز دارید. در واقع می‌توان گفت این ۲ سرویس که به آن اشاره می‌شود پیش نیاز فنی DDNS است.

۱دامنه معتبر:  شما می‌بایست با کمک یکی از سایت های رایگان ارائه دهنده این سرویس جهت اتصال به IPداینامیک خود نمایید.

۲سرویس DDNS : برای بهره مندی از این سرویس شما نیاز خواهید داشت که این خدمات را از یکی از سایت های رایگان ارائه دهنده این سرویس به عنوان شرکت ثالث تهیه نمایید یا میتوانید این سرویس را از ISP خود خریداری کنید. چند نمونه از سرویس دهنده های رایگان DDNS که در مودم های زایکسل نیز پشتیبانی می شود به شرح ذیل است:

 

www.dyndns.org

www.no-ip.com

 

در ادامه به نحوه انجام این تنظیمات در مودم های زایکسل می پردازیم.

نحوه انجام تنظیمات DDNS در مودم های زایکسل

برای انجام تنظیمات DDNS در کنسول مودم زایکسل بعد از دریافت سرویس DDNS از شرکت شاتل یا یکی از سایت های رایگان ارائه دهنده این سرویس میتوانید از منوی Network Setting وارد قسمت Dynamic DNS می شویم.

سپس تنظیمات زیر را با توجه به نوع Dynamic DNS  خود که از ISP خود خریداری کرده اید یا از سایت های معرفی شده رایگان در تنظیمات مودم استفاده میکنید انجام دهید:

  • ابتدا تیک گزینه Dynamic DNS را روی حالت Enable قرار دهید.
  • سپس در قسمت Service Provider با توجه به نوع سرویس DDNS خود که از نوع رایگان یا خریداری شده از ISP می باشد گزینه مربوطه را انتخاب کنید.( اگر از سرویس های رایگان سایت های معرفی شده استفاده می کنید نام سایت مورد نظر را انتخاب کنید و اگر از ISP خود سرویس خرداری کرده اید گزینه isp را انتخاب کنید.)
  • در قسمت Host Name نام Domain مربوطه را وارد کنید.
  • در قسمت Username آدرس ایمیلی که برای ساخت اکانت DDNS استفاده شده است را وارد کنید.
  • در قسمت Password رمز عبوری که برای ساخت اکانت DDNS انتخاب کرده اید را وارد کنید.
  • سپس روی دکمه Apply کلیک کنید تا تنظیمات وارد شده ذخیره گردد.

در صورت صحیح بودن تنظیمات وارد شده و درست بودن ارتباطات در پایین صفحه مقابل گزینه

User Authentication Result  عبارت Accepted نمایش داده می شود.

در تصویر بالا جهت تست اکانتی در یکی از سایتهای رایگان معرفی شده DDNS ساخته شده و مشاهده میکنید که تنظیمات وارد شده درست بوده و کانکشن برقرار گردیده و عبارت Accepted مقابل User Authentication Result نمایش داده شده است.